ГОМЕОПАТИЧНІ ТРИТУРАЦІЇ (triturationes homeopathicaе) — тверда форма, яка складається з кількох компонентів і характеризується сипкістю. Як наповнювач у Г.т. використовується молочний цукор (Saccharum lactis), тальк (Talcum), лактоза (Lactosum). Технологія Г.т. полягає у максимальному подрібненні компонентів речовин, змішуванні з допоміжними речовинами у відповідних пропорціях (1:10 або 1:100), дозуванні та пакуванні. Приготування Г.т. здійснюється за методиками посібника В. Швабе. Контроль якості Г.т. проводять за такими параметрами: органолептичні показники (колір, запах, смак), однорідність, сипкість, відсутність механічних домішок, відхилення у масі кожного порошку, розмір частинок, відповідність пакування. Як внутрішньоаптечну заготовку Г.т. використовують для приготування інших лікарських форм (таблеток, м’яких ЛП для місцевого застосування). Г.т. для перорального прийому можуть бути дозованими (розділеними на дози) та недозованими. Якщо маса недозованого порошку в рецепті не зазначена, його відпускають у кількості 10 г. При цьому доза на один прийом становить 0,2 г.
Кейн С. Гомеопатическая фармация. Введение и руководство / Пер. с англ. Г.А. Федотовой. — М., 2002.